Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika fizika feladat SOS

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
567
Három azonos, 9300g tömegű test áll egymás mellett. A legelsőt elkezdjük tolni 15,5 N vízszintes irányú erővel. Mekkora nagyságú erő hat a második és a harmadik test között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
BONGOLO megoldasa a kovetkezo nagyon hasonlo feladatra:
FELADAT
Három test áll egymás mellett. Az első tömege 2.5 kg, a második tömege 3200g. A legelsőt elkezdjük tolni 15.2 N vízszintes irányú erővel. Mekkora erő hat az első és a második test között, ha a harmadik 3.8 N erővel hat a másodikra?

MEGOLDÁS
A 15.2 N erő gyorsítja a teljes rendszert, vagyis a három testet. Nem tudjuk a teljes tömeget, csak azt, hogy az első kettő együtt 5.7 kg.
A harmadik 3.8N erővel hat a másodikra. (Ez azt is jelenti, hogy a második is ugyanennyivel hat a harmadikra, és ez a harmadikra ható 3.8N gyorsítja a harmadik testet, de ez most annyira nem is fontos.)
Az első kettőre tehát egyik oldalról hat 15.2N, a másikról meg 3.8N. Eredőben tehát 11.4N. Ez az eredő erő gyorsítja az első két testet. A gyorsulás tehát ennyi:
F = m·a
11.4 = 5.7·a
a = 11.4/5.7 = 2 m/s²
Mindhárom testnek ennyi a gyorsulása.
Ha csak az első testet nézzük, arra egyik oldalról hat a 15.2N, a másikról pedig az ismeretlen erő, ami a kérdés. Ennek a kettőnek a különbsége gyorsítja az első testet:
15.2N - F = 2.5 kg · 2 m/s²
15.2 - F = 5
Ebből
F = 10.2 N

--
Ellenőrzésképpen nézzük meg, mennyi az eredő erő a második testnél: Egyik irányból 10.2N, a másikból 3.8N, tehát az eredő 6.4N. Kijön a gyorsulás?
6.4N =? 3.2kg · 2 m/s²
Tényleg annyi.
0