Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
1539
Egy új autó vételára 4,2 millió forint. Az első évben 20%-kal, a második évben újabb 15%-kal csökken az autó értéke.
a) Mennyit ér az autó a meg vásárlás után egy, illetve két évvel?
b) Hány százalékot veszített eredeti értékéből (vételárából) két év alatt az autó?
c) 4,2 millió forintért vásárolt céges autó értékét évente ugyanannyi százalékkal csökkentették az előző évi értékhez viszonyítva. A vétel után 2 évvel az autó nyilvántartási értéke 2,856 millió forint. Hány százalékos volt az éves értékcsökkenés?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
1 évvel: 4.2*0.8 = 3.36 millió forint
2 évvel: 3.36*0.85 = 2.856 millió forint
b) 1-2.859/4.1 = 1-0.68 =0.32 => 32%
c) 4.2*x*x = 2.856
x*x = 0.68
x = gyok(0.68), azaz kb 0.8246

éves értékcsökkenés: (1-gyök(0.68))*100 %, azaz kb. 17.54%
1