Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Általános kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
509
1., Egy sóoldat pH-ja 2.29. Hány mol/dm3 koncentrációjú perklórsav-oldatnak lesz ugyanilyen a kémhatása?

2.,Egy sóoldat pH-ja 11.93. Hány mol/dm3 koncentrációjú NaOH-oldatnak lesz ugyanilyen a kémhatása?

3.,Az alábbi megfordítható reakcióban mi viselkedik Brönsted szerint savként, illetve bázisként?
2 H2(g)+ O2(g)⇌ 2 H2O(l)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Előre is nagyon köszönöm, ha valaki tud segíteni!
0

1,
perklórsav erős sav (lásd az előző feladatot a növekvő pH-ról), tehát tömény oldatában is teljes a disszociáció

HClO₄ → H+ + ClO₄-

pH=2,29=-lg[H]
[H]=5,1286*10-3 mol/dm³

Tehát 0,0051 M perklórsav oldatnak lesz 2,29 a pH-ja.

2,
NaOH erős bázis, tehát tömény oldatában is teljes a disszociáció

NaOH → Na+ + OH-

pH=11,93
pH+pOH=14
pOH=14-pH=14-11,93=2,07
[OH]=8,5114*10-3 mol/dm³

Tehát 0,0085 M NaOH oldatnak lesz 11,93 a pH-ja.

3,
ez inkább a Lewis-sav-bázis elmélet szerint:
az elektronpár donor (ami lead) sav, az elektronpár akceptor (ami felvesz) bázis:
tehát a hidrogén a sav, az oxigén a bázis
0