Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
549
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzolj ábrát.
Jelöljük az OM szakasznak z AB-val való metszőpontját F-nek, a CD-vel valót pedig G-nek.
OC = 8
Mivel OE : EC = 1 : 3, ezért OE = 2, EC = 6.
Az OCM derékszögü háromszögben OC=8, OM=10, ezért CM=6 (Pitagorasz).
Szimmetria okokból (mivel CM = DM) az OM egyenes merőleges az AB valamint CD egyenesekre. Ezért az OCM és a CGM háromszögek hasonlóak (egyik szögük közös, másik 90°), vagyis
CG / CM = OC / OM = 8/10
CG = 6·8/10 = 4,8
CD ennek duplája, 9,6

Az OME háromszög is hasonló CGM-hez:
OF / OE = OC / OM = 8/10
OF = 2·8/10 = 1,6

Az AOF derékszögű háromszögben ismert AO=8, OF=1,6, AF Pitagorasszal kijön, annak duplája AB. Nem írom fel...
0