Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Analízis

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
554
Az f, g : R → R függvények egy pontban eltérnek, mindenhol máshol megegyeznek. Lehet-e mindkét
függvény minden pontban folytonos? Lehet-e mindkét függvénynek minden pontban határértéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
analízis
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az f és g függvények csak úgy egyezhetnek meg 1 pont kivételével mindenütt,
1.) ha az egyik függvény egy lineáris függvénnyel, kifejezéssel, polinommal bővítve van. Ekkor a bővített függvénynek megszüntethető szakadási helye, hézagpontja lesz, minden más helyen az egyenlőség fenn áll,
2.) Az egyik függvény olyan szabállyal van megadva, mint a másik, kivétel egy hely.
Például:
f(x)
g(x)= f(x) ha x eleme R-nek kivéve x=a helyet, de ha x= a, akkor g(a) nem egyenlő f(a)-val.

Lehet-e mindkét függvény minden pontban folytonos? Az előzőek alapján nem!

Lehet-e mindkét függvénynek minden pontban határértéke? Ez viszont lehet, a hézagpontos esetnél. persze ha a megfelelő környezete létezik az a helynek.
Ezt magyarázom itt: https://www.youtube.com/watch?v=nCV9k-ICOpM&list=PLwXxAxAEOlGgLDpzx1zVeSEOEFx257bDn
Módosítva: 5 éve
0