Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek a kémiában

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
Kettes feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A szerves anyag anyagmennyisége:

`n=m/M=(3.12g)/(104 g/(mol))=0.03" mol"`

3,36 dm³ CO₂ anyagmennyisége normál állapotban: `3.36/22.41=0.15 mol` (ugyan ez nincs megadva a feladatban, de akkor a szénatomok száma nem jön ki egész számra, ha standard állapottal számolunk).

3240 mg = 3,24 g víz keletkezett, ez `3.24/18=0.18 mol`

Ha 0,03 mol szerves anyagból 0,15 mol CO₂ és 0,18 mol víz keletkezett, akkor
1 mol szerves anyagból 5 mol CO₂ és 6 mol víz keletkezett.

CxHy + 8 O₂ → 5 CO₂ + 6 H₂O

C₅H₁₂ a szerves anyag molekula képlete.

Lehetséges képletek, amelyek egyszeres kovalens kötést tartalmaznak:

pentán: CH₃-CH₂-CH₂-CH₂-CH₃

2-metil-bután: CH₃-CH₂-CH(CH₃)-CH₃

2,2-dimetil-propán: CH₃-C(CH₃)₂-CH₃





Módosítva: 5 éve
1