Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektródfolyamatok - Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
480
A következő feladatban nekem 13,1 óra jött ki eredménynek. Ránézésre jónak tűnik, bár korántsem vagyok biztos benne. Tényleg ennyi lesz?

,, 10 tömeg%os NaOH oldatot elektrolizálva az oldat töménysége a kétszeresére nőtt, miközben 49 m3 térfogatú, standard nyomású, 25 °C-os durranógáz képződött. Mekkora tömegű oldatot kezdtünk elektrolizálni és mennyi ideig tartott az elektrolízis, ha az átlagos áramerősség 5 A volt? "
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, ellenőrzés, házi, katód, anód, elektród, elektrolízis
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Módosítanám 38,6 percre
0

Az NaOH oldat elektrolízise során vízbontás történik.

2 H₂O → 2 H₂ + O₂

49 m³ = 49000 dm³ összesen 2000 mol durranógáz keletkezik.

3 mol durranógáz 2 mol vízből keletkezik,
2000 mol durranógáz 1333,3 mol vízből keletkezik.

elektród folyamatok:
-KATÓD: 4 H+ + 4 e- → 2 H₂
+ANÓD: 2 H₂O → O₂ + 4 H+ + 4 e-
bruttó: 2 H₂O → O₂ + 2 H₂

2 mol víz bontásakor 4 mol e- halad át.
1333,3 mol víz bontásakor 2666,7 mol e- halad át.

Az átment töltés mennyiség:
Q=ne*F=2666,7 mol * 96500 (C/mol) = 257 333 333 C

Az elektrolízis ideje:
Az áramerősség az egységnyi idő alatt áthaladt töltés:
I=Q/t

t=Q/I=257333333 C / 5 A = 51 466 667 s = 857 778 perc = 14296 h = 596 nap

1333,3 mol víz 24 kg

tömeg% jelentése:
oldott anyag tömege*100/oldat tömege

x: NaOH tömege
y: eredeti oldat tömege

I. x/y=0,1
I. x=0,1*y

Az eredeti oldat tömege 24 kg-mal csökkent, miközben a koncentráció a duplájára nőtt:

II. x/(y-24)=0,2
II. x=0,2*(y-24)
II. 0,1*y=0,2*y-4,8
II. 4,8=0,1*y
y=48 kg NaOH oldatot elektrolizáltunk.
Módosítva: 5 éve
1