Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Anyagmennyiség

Főoldal » Általános iskola » Kémia
435
1.Mekkora anyagmennyiségű 19,5 g konyhasó?
15. Képen lévő feladat: A következő atomok közül válogass a megadott szempontok szerint!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
konyhasó kémiai neve: nátrium-klorid
képlete: NaCl
1 mol konyhasó tömege 23+35,5=58,5 g

19,5 g konyhasó anyagmennyisége: 19,5/58,5 =1/3 mol

15.
alsó index a rendszám ( =protonszám, = elektronszám)
felső index a tömegszám ( =protonszám+neutronszám)

azonos számú elektront tartalmaznak az azonos rendszámú atomok:
¹H, ²H, ³H (rendszám=1)
¹²C, ¹³C (rendszám=12)
¹⁶O, ¹⁷O, ¹⁸O (rendszám=8)

azonos számú neutront tartalmaz:
neutronszám= tömegszám - rendszám:
¹⁸O, ¹⁹F (10 neutron)
⁴He, ³H (2 neutron)
¹³C, ¹⁴N (7 neutron)

egymás izotópjai az azonos rendszámú, eltérő tömegszámú atomok:
¹²C, ¹³C
¹⁶O, ¹⁷O, ¹⁸O
¹H, ²H, ³H

külső héjukon azonos számú elektron van, tehát ugyanabban a főcsoportban vannak és/vagy izotópok:
¹²C, ¹³C
¹⁶O, ¹⁷O, ¹⁸O
¹H, ²H, ³H
³⁵Cl, ¹⁹F

ugyanabban a főcsoportban vannak:
³⁵Cl, ¹⁹F

ugyanabban a periódusban vannak (ugyanabban a sorban vannak a periódusos rendszerben):
¹H, ²H, ³H és ⁴He
¹²C, ¹³C és ¹⁴N és ¹⁶O, ¹⁷O, ¹⁸O és ¹⁹F

0