Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
473
Határozzuk meg a számtani sorozat első elemét és differenciáját, ha a következőket tudjuk a sorozatról:

1., a₁² + d = 19 és a₄ = 13
2., a₁² = 6d² + 19 és a₅ = 23
3., a₁² + a₃² = 20 és 3a₂ + a₄ = 10
4., a₄² - a₂² = 20 és a₁ - a₃ + 4a₅ = -26
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozat, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
1:
a1^2+d=19
a1+3d=13

A fenti 2-ből:
3*a1^2-3*a1=3*19-13

Azaz
3*a1^2-a1-44=0

A másodfokú egyenlet megoldásai:
a1 = 4 => d= 3
vagy
a1 = -11/3 => d=50/9
1

A másik három, ha minden igaz:

2:
a1=47/5, d=17/5
a1=-37, d=15

3:
a1=4, d=-1
a1=-2, d=3

4:
a1=31/6, d=-10/3
a1=-3, d=-1
1

Mível kérted a levezetést, de ha lehet máskor egyesével rakd fel, azért nem kaptál rendes levezetést, mert 1 feladatnak sok.
1

Csatoltam képet.
1