Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
278
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Készítem!
1

A sorozat harmadik tagját jelöljük x-szel, ekkor
x + x*q = 80
x*q*q-x = 240

azaz:
3*x + 3*x*q = 240
x*q*q-x = 240

a fentiből:
3*x + 3*x*q = x*q*q-x
q*q-3*q-4 = 0

A másodfokú egyenletet megoldva:
q=-1 => nem megoldás (legelső egyenletbe behelyettesítve látszik)
q=4 => x=16

a1 = 1

Tehát a sorozat:
1, 4, 16, 64, 256, 1024

1

Csatoltam képet.
1