Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
696
Csatoltam képeket :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tömegszázalék, mol, pH, koncetráció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

7.,

A 600 cm3 víz tömege épp 600 g, így ha ebben oldunk 131,7 g KI-t, akkor az oldat össztömege 600+131,7=731,7 g.
Mivel a sűrűsége tudjuk, hogy 1,147 g/cm3, ki tudjuk számolni a valós térfogatát: V=m/ro=731,7/1,147=637,9 cm3=0,6379 dm3.
Ennyiben található 131,7 g KI, melynek moláris tömege 166 g/mol, így ennyi KI anyagmenyisége 131,7/166=0,7933 mol. Ekkora anyagmennyiségű kálium-jodid található 0,6379 dm3 oldatban, ebből pedig kiszámolható a koncentrációja:

c=n/V=0,7933/0,6379=1,244 mol/dm3.

A tömegszázalékot pedig könnyen megkapjuk, ha az oldott anyag tömegét (KI tömege) elosztjuk a teljes oldat tömegével:

W=131,7/731,7×100=18,00%
0

9.,

Mivel a sósav erős sav, a hidrogén-ion koncentráció megegyezik a sósav koncentrációjával, azaz 0,09 mol/dm3, így pedig a pH ennek negatív előjeles, tízes alapú logaritmusa:

pH=-log(0,09)=1,05

A nátrium-hidroxid pedig erős bázis, így az oldatban a hidroxid-ionok koncentrációja 0,5 mol/dm3, de ennek a negatív előjeles, tízes alapú logaritmusa nem a pH-t, hanem a pOH-t adja, amit ki kell vonni 14-ből, hogy megkajuk a pH-t (mivel lúgos tartományban van):

pH=14-pOH=14--log(0,2)=14+log(0,2)=13,30

Ha a két oldatot összeöntjük, egymással reagáni fognak:

NaOH+HCl=NaCl+H2O

Az "nyer", melyikből több van. Ehhez pedig ki kell számolni az anyagmennyiségüket.

HCl: n=c×V=1,2×0,09=0,108 mol
NaOH: n=c×V= 0,5×0,2=0,1 mol

Látható, hogy a sósavból fog maradni mégpedig 0,008 mol, de ez már 1,2+0,5=1,7 dm3 oldatban lesz, így a koncentrációja 0,08/1,7=0,00471 mol/dm3. Így pedig a pH:

pH=14+log(0,00471)=11,67
0