Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
882
A tejsav vízzel bármilyen arányban elegyedik. Hány tömeg% tejsavat tartalmaz az a tejsavoldat, amelynél a tömeg% számértéke éppen kétszereseaz oldat anyagmennyiség%-os összezételének?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
x g tejsav
y g víz

`"tömeg%"=x*100/(x+y)`

`"mol%"=(x/90)*100 / ( x/90 + y/18 )`

Tehát ha a tömeg%-ot elosztjuk 2-vel, akkor éppen a mol%-ot kapjuk:

`x*100/ [2*(x+y)]= x/90*100 / ( x/90 + y/18 )`

`x/ [2*(x+y)]= (x/90) / ( x/90 + 5*y/90 )`

`x/ [2*(x+y)]= (x/90) / ( [x+5*y]/90 )`

`x/ [2*(x+y)]= x / ( x+5*y )`

`1/ [2*(x+y)]= 1 / ( x+5*y )`

`2*(x+y)= x+5*y`

`2*x+2*y= x+5*y`

`x=3*y`

`"tömeg%"=x*100/(x+y)=(3*y)*100/(4*y)=75" tömeg%"`
Módosítva: 5 éve
0