Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
611
Csatolom a képeket.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
d) Legyen a kör átmérője d, ekkor kerülete d+10,7, viszont azt is tudjuk, hogy a kerület=d*π, tehát

d*π=d+10,7, kivonunk d-t:
d*(π-1)=10,7, osztunk π-1-gyel:
d=10,7/(π-1) cm, igény szerint lehet kerekíteni. Mivel a sugár az átmérő fele, ezért
r=5,35/(π-1) cm.

e) Legyen a rövidebbik alap x, ekkor a hosszabbik alap x+8, ekkor a trapéz kerülete x+3+4+x+8=2x+15, azt akarjuk, hogy ez legfeljebb 25 legyen, tehát

2x+15≤25, vagyis x≤5, értelemszerűen x>0, tehát a rövidebbik alap hossza több, mint 0 és legfeljebb 5 cm, így a hosszabb alapja több, mint 8 cm és legfeljebb 13 cm lehet.

b) Legyen a nagyobbik szög α, ekkor a kisebbik szög α*60/100=0,6α, ezekből 2-2 van, tehát a szögek összege 3,2α. Tudjuk, hogy tetszőleges négyszög belső szögeinek összege 360°, tehát:

3,2α=360°, erre α=112,5°, tehát a trapéz szögei 112,5°-osak és 67,5°-osak.

c) Legyen a két szög 2α és 5α, ekkor (2α):(5α)=2:5 arány teljesül. Innen két lehetőségünk van;
-ha az alapon fekvő szögek a nagyobbak, akkor a szögek összege 5α+5α+2α=12α, tetszőleges háromszög belső szögeinek összege 180°, tehát 12α=180°, erre α=15° adódik, tehát a szögek: 2*15°=30°-os a szárszög, 5*15°=75°-osak az alapon fekvő szögek.
-ha az alapon fekvő szögek a kisebbek, akkor a belső szögek összege 2α+2α+5α=9α, a fentiek szerint 9α=180°, tehát α=20°, így a belső szögek nagysága: 2*20°=40°-osak az alapon fekvő szögek és 5*20°=100°-os a szárszög.

d) A fentiek szerint legyen a három szög 2α, 3α és 5α. A deltoidról azt tudjuk, hogy 2 szöge egyenlő, tehát 3 lehetőségünk van:
-a legkisebbek az egyenlőek, ekkor 2α+2α+3α+5α=12α a szögek összege, ez 360°-kal egyenlő, tehát: 12α=360°, erre α=30° adódik, ebből a szögeket ki tudjuk számolni.
-a középső szögek egyenlőek, vagyis 2α+3α+3α+5α=13α, 13α=360°, erre α=(360/13)° adódik, a szögek innen már könnyen kijönnek.
-a legnagyobb szögek egyenlőek: 2α+3α+5α+5α=15α, 15α=360°, tehát α=24°, a szögek hamar kijönnek innen.
0