Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
561
Egy 350g tömegű, 16°C hőmérsékletű, 2 atomos gáz térfogati 2,5 megapascal nyomáson 12dm^3. Melyik az a gáz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
pV = nRT

p = 2500000 Pa

V = 0,012 `m^3`

R = 8,314 `(Nm)/(mol*K)`

T = 16 °C = 289 K

n = `(p*V)/(R*T)` = `(2500000*0.012)/(8.314*289)` = 12,49 mol

M = `m/n` = `350/12.89` = 28,03 `g/(mol)`

A keresett gáz a nitrogén (`N_2`).
3