Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
605
Sziasztok! Remélem tudtok segíteni a matek házimban!
a) Lénának 225 000 forintra van szüksége és a kétharmadát már összegyűjtötte. Menny pénzt kell még Lénának összespórolnia?
b) A Nyári táborban a vízitúra első negyedén Dani kormányzott, a tervezett táv második és harmadik negyedére Julcsi vette át a kormányzást. A maradék táv felét Ottó vállalta, így Levinek csak 25km maradt. Hány km volt a túra összesen?
c) A kirándulók három ötöd része leléste a vacsorát mert a délutáni túrán eltévedtek az erdőben így csak 38 gyerek ült aznap este asztalhoz. Hányan vették részt s délutáni túrán? A válaszokat előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,

ha megvan a kétharmada, akkor még szükség van az egyharmadára.

x =`225000/3` = 75 000 forintot kell még összespórolnia.

b,

Lement tehát a negyede, meg kétszer a negyede, a negyedik negyednek fedig a fele, maradt a nyolcada Levinek, ami 25 km.

`y/8` = 25

y = `25*8` = 200 km a túra összesen.

c,

három ötöd lemaradt, akkor a két ötöde ott volt, ami 38 gyerek.

`2/5*z` = 38

z = `38*5/2` = 95 fő vett részt a délutáni túrán.
1