Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.osztály matematika szöveges feladatok!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
801
Jó napot/sziasztok! Ismétlő dolgozatokat fogunk írni így inkább a szöveges feladatokból! Nem igazán vagyok tisztában ezekkel a feladatokkal pláne úgy hogy most beteg voltam másfél hétig! Ha lehet valaki segítene megoldani és elmagyarázni! Köszönöm :)
1/ Egy üveg a félig kiálló dugóval együtt 33cm. Az üveg 30cm -el hosszabb mint a dugó kiálló része! Hány cm az üveg és hány cm a dugó?



2/ Egy szolga úri bére 100 tallér és egy öltözet. Holnap elteltével ott haggya az állását megkapta a 20 tallért és a ruhát! Mennyit ér a ruha?

3/Egy osztályból 3 tanulo hiányzik ez a teljes létszám 12,5 százaléka ! Hány tanuló jár az osztályba?

4/ Pisti és Karcsi 32000 forintot kaptak egy munkáért a pénzt 2:3 aránnyal osztották el! Ki mennyit kapott?


Köszönöm aki bármelyiket is segít megoldani!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 8. osztály, Vegyes szöveges feladatok
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1,

ü: üveg; d: dugó

I. ü + 0,5d = 33

II. ü = 30 + 0,5d

A második egyenletet behelyettesíted az elsőbe:

`ubrace(30 + 0,5d)_("ü") + 0,5d = 33`

30 + d = 33

d = 3 cm

Visszahelyettesítesz az elsőbe:

ü + `0,5*3` = 33

ü + 1,5 = 33

ü = 31,5 cm

2, Legalább a feladatot próbáld meg pontosan bemásolni, elég sok fontos adat hiányzik és így értelmetlen. Szóval:

Egy szolga évi bére 100 tallér és egy öltözet ruha volt. Hét hónap elteltével azonban otthagyta a helyét, s távozáskor megkapta a ruhát és 20 tallért. Hány tallért ér a ruha?

(b: bér; r: ruha)

I. b = 100 + r

II. `7*b/12` = 20 + r

II. 7b = 12*20 + 12r

I. 7b = 700 + 7r

700 + 7r = 240 + 12r

5r = 460

r = `460/5` = 92

A ruha értéke tehát 92 tallér.

3,

3 tanuló felel meg a 12,5 %-nak. Mennyi a 100 %?

x = `100/12.5*3` = `8*3` = 24 tanuló jár az osztályba.

4,

Pisti kapott 2x forintot, Karcsi 3x forintot. Ekkor:

2x + 3x = 32000

5x = 32000

x = `32000/5` = 6400

Pisti tehát kapott `2*6400` = 12800 forintot, Karcsi kapott `3*6400` = 19200 forintot.
1