Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
582
Számítsd ki, hogy mennyi hőt vesz fel 5 kg -10°C-os jég miközben 120°C-os vízgőzzé alakul!
Grafikont is kérek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ehhez szükséges pár adat:

A jég fajhője: `c_j` = 2,1 `(kJ)/(kg*°C)`

A gőz fajhője: `c_g` = 1,7 `(kJ)/(kg*°C)`

Jég olvadáshője: `L_j` = 333,7 `(kJ)/(kg)`

A víz fajhője: `c_v` = 4,2`(kJ)/(kg*°C)`

A víz forráshője: `L_v` = 2256,4 `(kJ)/(kg)`

A folyamatok:

1. A jég felmelegszik az olvadáspontjára: (-10 °C-ról 0 °C-ra)

`Q_1` = `c_j*m*DeltaT_1` = `2.1*5*10` = 105 kJ

2. A jég megolvad:

`Q_2` = `L_j*m` = `333.7*5` = 1668,5 kJ

3. A víz felmelegszik a forráspontjára: (0 °C-ról 100 °C-ra)

`Q_3` = `c_v*m*DeltaT_2` = `4.2*5*100` = 2100 kJ

4. A vízből gőz lesz:

`Q_4` = `L_v*m` = `2256.4*5` = 11282 kJ

5. A vízgőz felmelegszik 120 °C-ra:

`Q_5` = `c_g*m* DeltaT_3` = `1.7*5*20` = 170 kJ

Ha ezeket összeadod, megtudod, hogy mennyi hő szükséges.

Grafikonon érdemes a hőmérsékletet a hőmennyiség függvényében ábrázolni.
Módosítva: 5 éve
2