Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
428
Számítsd ki, hogy mennyi hőt vesz fel 5 kg -10°C-os jég miközben 120°C-os vízgőzzé alakul!
Grafikont is kérek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m = 5 kg
cvíz = 4.2 kJ/(kg·⁰C)
Lo = 334.5 kJ/kg
Lf = 2 256.37 kJ/kg
T₀ = -10 ⁰C
T₁ = 0 ⁰C
T₂ = 100 ⁰C
T₃ = 120 ⁰C

Képletek
Q = c · m · ΔT
Q = L · m

Először felmelegszik:
Qmelegedés1 = 4.2 kJ/(kg·⁰C) · 5 kg · 10 ⁰C
Qmelegedés1 = 210 kJ

Megolvad:
Qolvadás = 334.5 kJ/kg · 5 kg
Qolvadás = 1 672.5 kJ

Felmelegszik 100 ⁰C -ig:
Qmelegedés2 = 4.2 kJ/(kg·⁰C) · 5 kg · 100 ⁰C
Qmelegedés2 = 2 100 kJ

Felforr:
Qforrás = 2 256.37 kJ/kg · 5 kg
Qforrás = 11 281.85 kJ

Majd megint melegszik 120 ⁰C -ig:
Qmelegedés3 = 4.2 kJ/(kg·⁰C) · 5 kg · 20 ⁰C
Qmelegedés3 = 420 kJ

Összesen:
Q = Qmelegedés1 + Qolvadás + Qmelegedés2 + Qforrás + Qmelegedés3
Q = 210 kJ + 1 672.5 kJ + 2 100 kJ + 11 281.85 kJ + 420 kJ
Q = 15 684.35 kJ

Ezek alapján a grafikont meg tudod csinálni, gondolom a hőmérsékletet kérik az idő függvényében (y tengely a hőmérséklet, x pedig az idő). Azt úgy csináld, hogy az x tengely alól indul (nyilván x=0, és y=-10 pontból), eléri az x tengelyt, ott lesz egy egyenes szakasz (ez az olvadás) majd megint felfelé megy, eléri a 100 ⁰C-ot, ott megint lesz egy egyenes rész (forrás), utána pedig még egy kicsit megy feljebb, addig míg el nem éri a 120 ⁰C-ot.
Remélem érthető volt :D
Módosítva: 5 éve
1