Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebesség

Főoldal » Általános iskola » Fizika
944
A lovasok edzést tartanak. Egy 2500m hosszú körpályán egyező számban halad két lovas, ekkor 21 percenként találkoznak, ha ellenkező irányban haladnak, akkor 6 percenként. Mekkora a sebességük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, sebesség
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

Ha ellenkező irányban haladnak, akkor együtt 6 perc = 1/10 h alatt 2500 m = 2,5 km-t tesznek meg, akkor v₁+v₂= 2,5 km : 1/10 h = 25 km/h a sebességük összege.

Ha egyirányban haladnak, akkor a gyorsabb lovas 21perc = 21/60 h alatt tesz meg 2500 méter = 2,5 km-rel többet, így sebességük különbsége
v₁-v₂= 2,5 km : 21/60 h = 7,14286 km/h. A két egyenletet összeadva:
2·v₁= 25 km/h + 7,14286 km/h = 32,14286 km/h /:2
v₁= 16,07143 km/h és v₂ = 25 - v₁ = 25 km/h - 16,07143 km/h = 8,92857 km/h
0