Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektródfolyamatok - Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
1090
Sajnos nem értem ezt a feladattípust :(
Hogyan kell megoldani??

,, 360 g ZnCl2 oldatot 0.400 A-rel 14,75 óráig elektrolizálunk grafitelektródok között. Hány tömeg%os volt a kiindulási oldat, ha az oldott anyag tömeg%a az elektrolízis végén a felére csökkent?"

Köszönöm a válaszokat!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, elektród, katód, anód, házi, SOS
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az alapelv az, hogy fel kell írni az elektród folyamatokat és ugyanúgy rendezni kell mólszámra és töltés számra is, mint a reakció egyenleteket.

Ezután a számolás módja az, amit a víz és sósav elektrolízisnél is láttál.

Ami nehéz az az, hogy egy oldatból a megadott elektródon mi fog leválni.

Cink-klorid oldatban milyen ionok vannak?
Zn2+ cink ionok,
Cl- klorid-ionok,
és a vízből származó oxónium és hidroxid-ionok.

A cink-klorid elektrolízisekor az anódon (+) klórgáz fejlődik,
a katódon (-) pedig fém cink keletkezik.

anód: 2 Cl- → Cl₂ + 2 e-
katód: Zn2+ + 2 e- → Zn

Az átment töltés:
Q=I*t= 0,400 A * 14,75 óra * 60 (perc) * 60 (sec) = 21240 C

ne = Q/F = 21240 C / 96500 (C/mol) = 0,220104 mol

2 mol e- 1 mol cinket választ le,
0,220104 mol elektron a felét: 0,110052 mol cinket (ez ennyi mol cink-klorid).

1 mol cink-klorid tömege: 65,4+71=136,4 g

A levált "cink-klorid" tömege: 136,4*0,110052=15 g

Eredeti oldat:
I. x*100/360=y tömeg%

új oldat:
II. (x-15)*100/(360-15) = y/2 tömeg%
II. 2*(x-15)*100/345 = x*100/360
II. 2*(x-15)/345 = x/360
II. (2*x-30)/345 = x/360
II. 2*x-30 = x*345/360
II. 2*x-30 = x*345/360
II. 1,0417*x = 30
x=28,8 gramm cink-klorid volt az eredeti 360 g oldatban.

x*100/360=y tömeg%
28,8*100/360 = 8 tömeg%-os volt az eredeti oldat.
2