Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektródfolyamatok - Kémia háziban segítenétek?

Főoldal » Középiskola » Kémia
402
Nem értem a házit, pedig fontos lenne, hogy megtanuljam :(

,, 10 tömeg%os NaOH oldatot elektrolizálva az oldat töménysége a kétszeresére nőtt, miközben 147 dm3 standard durranógáz képződött.
A, Mekkora tömegű oldatot elektrolizáltunk?
B, Mennyi ideig tartott az elektrolízis, ha az átlagos áramerősség 4,00 A ? "

Köszönöm a válaszokat!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, anód, katód, elelktródfolyamatok, házi
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
(( A "b" feladathoz nekem 804,2 óra jött ki bár nem hinném, hogy jó ))
0

A,
Az elektródokon hidrogén és oxigén fog fejlődni, a hidroxid-ion nem fog reakcióba lépni és a nátrium-ion sem.

Én ezeket az egyenleteket használnám:
Tehát egyszerűen a katódon hidrogéngáz fejlődik a H+ ion redukciójával, az anódon pedig víz bontás történik (a katódreakció figyelembe vételével).
-KATÓD: 4 H+ + 4 e- → 2 H₂
+ANÓD: 2 H₂O → O₂ + 4 H+ + 4 e-
bruttó: 2 H₂O → O₂ + 2 H₂

147 dm3 standard állapotú durranógáz fejlődött.

Ez azt jelenti, hogy ennek 1 mólja 24,5 dm3 térfogatú.

Tehát 2/3 rész hidrogén és 1/3 része oxigén:
147*(2/3)=98 dm3 hidrogén (ez 4 mol)
147*(1/3)=49 dm3 oxigén (ez 2 mol)

Tehát 4 mol vizet elektrolizáltunk ami 4 mol * 18 (g/mol) =72 gramm.

B,
2 mol víz elbontásához 4 mol e- szükséges.
4 mol víz elbontásához 8 mol e- szükséges.

ne = Q/F, ebből az átment Q töltés:
Q=ne*F = 8 mol * 96500 (C/mol)= 772000 C

Q=I*t, ebből az elektrolízis t ideje:
t=Q/I=772000 C / 4,00 A = 193000 s = 53,6 óra
2