Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek a kémia házimban? :(

Főoldal » Középiskola » Kémia
396
Sajnos nagyon nem értem, pedig muszáj megtanulnom. Hogyan kell ezt a feladatot megoldani?

,, 200 gramm 20 tömeg% - os sósavat addig elektrolizáltunk, míg az oldat töménysége 10 tömeg% - ra csökkent.
A, Mekkora térfogatú standard gáz keletkezett az anódon?
B, Mennyivel csökkent az oldat tömege? "

Köszönöm szépen a válaszaitokat!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, házi, SOS, elektród, elektródfolyamatok, katód, anód
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Sósav oldat elektrolízisekor a katódon hidrogéngáz, az anódon klórgáz fejlődik.

K: 2 `H^+` + 2 `e^-` `rightarrow` `H_2`

A: 2 `Cl^-` `rightarrow` `Cl_2` + 2 `e^-`

Az egyesített folyamat: 2 `HCl` `rightarrow` `H_2` + `Cl_2`

100 g oldatban van 20 g HCl

200 g oldatban van `200/100*20` = 40 g HCl

Az oldatból a HCl mennyisége csökken

200-x g oldatban van 40-x g HCl

100 g oldatban lesz 10 g HCl

`100/(200-x)` = `10/(40-x)`

x = 22,2 g

Ennyi g HCl-dal csökkent az oldat tömege, ez pedig `22.2/36.5` = 0,61 mol

Az egyenlet szerint

2 mol HCl-ból 1 mol `Cl_2` gáz keletkezett.

0,61 mol HCl-ból tehát `0.61/2` = 0,305 mol `Cl_2` keletkezett.

1 mol `Cl_2` gáz térfogata standard állapotban 24,5 `dm^3`

0,305 mol `Cl_2` gáz térfogata `0.305*24.5` = 7,46 `dm^3`.
2