Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2417
egy mértani sorozat első négy tagjának összege 15. A második, a harmadik, a negyedik, és az ötödik tag összege pedig 30.
Melyik ez a sorozat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. `a_1+a_2+a_3+a_4` = 15

II. `a_2+a_3+a_4+a_5` = 30

II. - I.:

`a_5-a_1` = 15

`a_1*(q^4-1)` = 15

`S_4` = `a_1*((q^4-1)/(q-1))` = 15

A két fenti egyenlet 15, ezért egyenlő.

`a_1*(q^4-1)` = `a_1*((q^4-1)/(q-1))`

`(q^4-1)` = `((q^4-1)/(q-1))`

A jobb oldalon levő tag számlálója megegyezik a bal oldallal, ez csak úgy lehet, ha a nevező 1.

q-1 = 1

q = 2

I. `a_1*(q^3+q^2+q+1)` = `a_1*(8+4+2+1)` = `a_1*15` = 15

`a_1` = 1

2