Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat elemeire bontva

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
398
Üdv! Az alábbi feladattal akadtak gondjaim, remélem valaki tud segíteni! Köszönöm! (csatoltam a fájlt)

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Érdemes megnézni ezt a videómat: https://www.youtube.com/watch?v=zbKzsdlD9uQ&list=PLwXxAxAEOlGgLDpzx1zVeSEOEFx257bDn&index=15
Sajnos nem figyeltem arra, hogy a rákövetkező és a megelőző tagok különbség sorozatáról kell belátni s korlátosságot, és nem az eredeti sorozatról. Küldöm a korrekciót:
Módosítva: 5 éve
0

Én nem osztozom a fenti eredménnyel, mert az `a_(n+1)-a_n` sorozat átírható `1+frac{2}{n+2}-frac{2}{n+1}` alakra. Innen azonnal látható, hogy a sorozat konvergens és a határértéke 1. Hogy korlátos is, azt most bizonyítom:

Tudniillik `1-a_(n+1)+a_n=frac{2}{(n+1)(n+2)}>0` minden `n ge 1`-re, és `a_(n+1)-a_n-2/3 =frac{(n-1)(n+4)}{3(n+1)(n+2)}ge 0` minden a `n ge 1`-re. Ezekből pedig következik, hogy az állítás igaz.
Módosítva: 5 éve
1

Csatoltam képet.
0