Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
310
Határozd meg azt a két számot, amelyeknek számtani és mértani közepe egyaránt 7.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
(a+b) :2=7⇒a+b=14 ⇒b=14-a
a·b=7²=49⇒a·(14-a)=49⇒14a-a²=49⇒0=a²-14a+49=(a-7)·(a-7) a₁=7 és a₂=7, ekkor
b₁=14-a₁=14-7=7 és b₂=14-7=7, tehát lényegében 1 megoldás van: a=7 és b=7

Megjegyzés:Ha a számtani és mértani közép is megegyezik, akkor mind a 4 szám (a két közép (számtani és mértani) és a két szám (a és b)) egyenlő, jelen esetben 7.
1