Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elemi szén

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
510
Hány cg elemi szenet égettünk el 500,0 cm3 térfogatú, standard állapotú levegőben, ha a képződő gázelegy sűrűsége az eredetinél 1.063-szor nagyobb, st. állapotban. A levegőt vegyük 21.0 V/V% oxigén és 79.0 V/V% nitrogén tartalmú elegynek és számoljunk 24.5 dm3/mol moláris gáztérfogattal st. állapotban. Atomtömegek: C: 12.01, N: 14.01, O: 16.00 .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`C` + `O_2` = `CO_2`

Először szükségünk van a levegő sűrűségére (moláris tömegére):

`M_("levegő")` = `M_(O_2)*x_(O_2)+M_(N_2)*x_(N_2)` = `32*0.21+28*0.79` = 28,84 `g/(mol)`

A keletkező elegy moláris tömege:

`M_("elegy")` = `M_("levegő")*1.084` = 31,26 `g/(mol)`

Kiindultunk 500 `cm^3` levegőből, ebben van `500*0.21` = 105 `cm^3` `O_2`

Elfogyott x `cm^3` `O_2`

Maradt 105-x `cm^3` oxigén és `500*0.7` = 395 `cm^3` `N_2`, keletkezett x `cm^3` `CO_2`. Az össztérfogat maradt 500 `cm^3`

Erre is felírjuk a moláris tömeget:

`M_("elegy")` = `M_(O_2)*x_(O_2)+M_(N_2)*x_(N_2)+M_(CO_2)*x_(CO_2)` = `32*(105-x)/500+28*395/500+44*x/500` = 31,26

x = 100,85

100,85 `cm^3` `O_2` fogyott, ez standardállapotban `100.85/24500` = 4,12 mmol `O_2`, ugyanennyi szén reagált el, ami `4.12*12` = 49,4 mg = 4,94 cg szenet égettünk el.
1