Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 11

136
Valaki el tudná magyarázni a diaszteromériát?
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Olvass utána, az a legegyszerűbb.

Az enantiomerekről már biztosan hallottál, azok a tükörképi párok, ezek egymásnak tükörképei és egymással fedésbe nem hozhatók. Itt mindig van egy kiralitáscentrum, vagyis olyan szénatom, amihez négy különböző ligandum kapcsolódik. Persze lehet több kiralitáscentrum, így aztán a térizoméria lehetősége kicsit bővül, ha n darab kiralitáscentrum van, akkor `2^n` izomer lehetséges. Példa: tetróz. Itt négy lehetőség van, mert 2 kiralitáscentrum van. D-eritróz, L-eritróz, D-treóz, L-treóz. A D-eritróz és az L-eritróz enantiomer párok, a másik kettő szintén. A D-eritróz és a D-treóz viszont nem enantiomer pár, egymásnak nem tükörképe, hanem

Diasztereomer párok: tehát egymásnak nem tükörképei, szintén nem hozhatók egymással fedésbe, viszont az atomok kapcsolódási sorrendje megegyezik, összegképlet is.

A pentózoknál már kicsit bonyolódik a helyzet, itt 8 féle konformer van, ribóz, arabinóz, xilóz, lixóz, mindegyik D és L konformer. A D- és az L- ribóz tehát egymásnak enantiomer párjai, a D-ribóz és a D-arabinóz diasztereomerek.

A diasztereomer párok eltérnek fizikai és kémiai tulajdonságaikban, így könnyen elválaszthatók (pl különböző oldhatóság vagy olvadáspont, forráspont).

A hexózoknál ez a lehetőség tovább nő, 16-féle van belőlük, 8 L és 8 D.
2