Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szorzattá alakítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
1139
Ezeket a kifejezéseket kellene szorzattá alakítani. Előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
1.
(x+3y)
0

1.
(x+3y)² - z² = x²+6xy+9y²-z²

2.
(3a+2b)²-9c² = 9a²+12ab+4b²-9c²

3.
(x+y)²-9y²z⁴ = x²+2xy+y²-9y²z⁴
0

Nevezetes azonosságot kell alkalmazni.
a,
(x+3y)²-z² = (x+3y+z) (x+3y-z)
mert
a²-b² = (a+b)(a-b)
0

c,
(x+y)² - 9y²z⁴ =

átírjuk 9y²z⁴-t ⇒ (3²y²z⁴) ⇒ (3yz²)²
Így az a, feladatnál használt azonosságot alkalmazva:

(x+y + 3yz²) * (x+y - 3yz²)
0