Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetétel számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
353
Egy 5,4 mol/dm3 koncentrációjú lúgoldat 18 (m/m)%-os és 8,99 (n/n)%-os összetételű. Számítsuk ki:
a) a lúg moláris tömegét;
b) a lúgoldat sűrűségét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Legyen a lúg moláris tömege M.

100 mol oldatban van 8,99 mol lúg és 100-8,99=91,01 mol víz

Ez tömeggel kifejezve:

`91.01*18` = 1638,18 g víz

8,99 mol lúg tömege `8.99*M`

Az oldat tömege tehát:

1638,18+8,99M g oldatban van 8,99 M lúg

ugyanakkor

100 g oldatban van 18 g lúg.

`100/(1638+8.99M)` = `18/(8.99M)`

M = 40 `g/(mol)` (A `NaOH`-nak ennyi a moláris tömege).

1 `dm^3` oldatban van 5,4 mol NaOH, ami `5.4*40`= 216 g NaOH

A tömeg%-os összetételből:

Hány g oldatban van 216 g NaOH?

x = `216/18*100` = 1200 g az oldat tömege.

`rho` = `m/V` = `1200/1000` = 1,2 `g/(cm^3)` az oldat sűrűsége.
1