Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság

Főoldal » Középiskola » Kémia
547
200 g víz 64 g CuSO4 * 5 H2O-ot old 20°C hőmérsékleten.
a) Hány tömegszázalékos ez az oldat?
b) Számítsuk ki a vízmentes réz(II) - szulfát oldhatóságát ezen a hőmérsékleten!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

200+64=264 g oldatban van `64/249.5*159.5` = 40,91 g `CuSO_4`

100 g oldatban van `100/264*40.91` = 15,5 g `CuSO_4`

Az oldat 15,5 tömeg%-os.

84,5 g vízben van 15,5 g `CuSO_4`

100 g vízben van `100/84.5*15.5` = 18,34 g `CuSO_4`

A vízmentes réz(II)-szulfát oldhatósága 18,34 g / 100 g víz.
0