Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
516
A páratlan számokból (1,3,5,7,9) 4 jegyű számokat alkotunk.
a) Hányféle különböző szám alkotható? ( ismétléssel, ismétlés nélkül)
b) Hányadrésze végződik 7-re illetve 77-re?
Ha nem baj nem csak megoldást kérek, hanem levezetést is
A választ megoldással jelölöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, kombinatorika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ismétléssel: 5 * 5 * 5 * 5 = 625 db szám alkotható
Ismétlés nélkül: 5 * 4 * 3 * 2 = 120 db szám alkotható

Ha 7-re végződik: (levezettem ismétlésesre és ismétlés nélkülire is, majd elfogadja a tanár)

Ismétléses: 5 * 5 * 5 (a 4. helyen áll a rögzített 7-es, ezt nem szorzod bele) = 125 -> P = K/Ö = 125/625 = 1/5
Ismétlés nélkül: 4 * 3 * 2 = 24 -> P = K/Ö = 24/120 =1/5

Ha 77-re végződik:

Ismétléses: 5 * 5 (a 3. és 4. helyen állnak a rögzített 7-esek) = 25 -> P = K/Ö = 25/625 = 1/25
Ismétlés nélküli: 4 * 3 = 12 -> P = K/Ö = 12/120 = 1/10

Remélem tudtam segíteni valahogy!
1