Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hazi

Főoldal » Középiskola » Fizika
587
Valaki megtudná oldani a 72. Feladatot és letudná fotózni ? Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha v sebességről lassul t idő alatt 'a' gyorsulással, akkor a megtett út az ismert képlet szerint:
s = 1/2·a·t²
Mivel v=a·t, így is írható a képlet:
s = v·t/2
Ezt most jobban tudjuk használni.

Most kezdem a megoldást:
Legyen a még hátralévő út x, összesen tehát x+200-at tesz meg t idő alatt.
v·t / 2 = x+200
vagyis v·t = 2x+400

Amikor harmadannyi sebességről lassul le nullára, akkor harmadannyi az idő is, amíg lelassul, hisz a sebesség arányos az idővel. Ez alatt megtett út x:
(v/3)·(t/3) / 2 = x
vagyis v·t = 18x

Kétféleképpen is kijött v·t értéke, azok ugyanazok:
2x + 400 = 18x
400 = 16x
x = 25
0