Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldal, köré irt kör?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1231
Egy szabályos nyolcszögbe rajzolt kör sugara 26 cm, mekkora a nyolcszög oldala és a nyolcszög köré rajzolt kör sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Osszuk fel a nyolcszöget 8 egyenlő szárú háromszögre, melyek közös csúcsa a középpont, alapja a nyolcszög eredeti oldalai.
A nyolcszögbe rajzolt kör sugara megegyezik ezen háromszögek alaphoz tartozó magasságával, a köré rajzolt kör sugara a szárakkal (R).
Vizsgáljuk tehát ezeket a háromszögeket!
A középponti szögük 360°/8=45°, alaphoz tartozó magasságuk 26 cm.
Két derészögű hátomszögre osztva ez 22,5°, amivel cos22,5°=26cm/R -> R=26cm/cos22,5°=28,14 cm
0