Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia sos

Főoldal » Középiskola » Kémia
375
Csatoltam a karikazott feladatokban kene segitseg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
Az elektronhéjat az azonos energia szinten levő elektronok alkotják.
(az azonos főkvantumszámú elektronhéjon levő elektronok).

Vegyérték héjnak a legkülső (az atommagtól legtávolabbi) elektronhéjat nevezzük.

2.
A 9. rendszámú atom a fluor.
Az 1. főkvantumszámú héjon 2 elektron lehet. 1 s² (egy alhéj van)
A 2. főkvantumszámú héjon 7 elektron lehet. 2 s² 2 p⁵ (két alhéj van, s és p).

Az 1 s alhéj 2 elektronjának azonos az energiája.
A 2 s alhéj két elektronjának azonos az energiája, de nagyobb, mint az 1 s héjon levőké.
A 2 p alhéj 5 elektronjának azonos az energiája, de nagyobb, mint az 1 s és 2 s alhéjakon levőké.

3.
Na (2,8,1)
1 s², 2 s² 2 p⁶, 3 s¹ (1 vegyérték elektronja van)

O (2,6)
1 s², 2 s² 2 p⁴ (6 vegyérték elektronja van)

4/a)
Z=4
Be (2,2)
1 s², 2 s²

Z=12
Mg (2,8,2)
1 s², 2 s² 2 p⁶, 3 s²

b)
Z=9
F (2,7)
1 s², 2 s² 2 p⁵

Z=17
Cl (2,8,7)
1 s², 2 s² 2 p⁶, 3 s² 3 p⁵

A két-két atom vegyértékhéjának szerkezete megegyezik.
A berillium atomnak és a magnézium atomnak 2 külső elektronja van.

A fluornak és a klórnak 7 külső elektronja van.
1