Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Komplex együtthatós másodfukú egyenlet gyökei

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
303
Mutassuk meg, hogy az x²-(3-2i)x+(5-5i)=0 komplex együtthatós másodfukú egyenlet gyökei a 2+i és 1-3i komplex számok. A segítséget előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, egyenlet, másodfokú, komplexszámok
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Alkalmazd a Viéte-formulát, ahol `a=1`; `b=-(x_1+x_2)` és `c=x_1*x_2`.
Tessék fejezd be! Remélem a komplex számokra ismered az alapműveleteket!
Módosítva: 5 éve
0

Akkor ha jól értelmezem, annyit kell tegyek, hogy felírom x1 + x2 = - (b/a) és x1 · x₂ = (c/a) egyenleteket behelyettesítéssel és a műveletek elvégzésével. Az eggyel való osztás az egyszerűsítés szempontjából máris elhagyható tehát x1 + x2 = - (b) és x1 · x2 = c tehát x1 + x2 = - (- x1 + x2) és x1 · x2 = x1 · x2 innentől már igen egyszerű a feladat. Köszönöm.
Módosítva: 5 éve
0