Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
314
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Csatoltam képet.
1

Készítem
1

Csatoltam képet.
1

Az a₅ tag értéke adott
a₅ = 10
------------------------
Az összegek
Páratlan számú tagok összegzése esetén célszerű a tagokat a középső taghoz viszonyítva felírni.
Az első 5 tag
a₁ + a₂ + a₃ +a₄ + a₅ = (a₃ -2d) + (a₃ - d) + a₃ + (a₃ + d) + (a₃ + 2d)
a₁ + a₂ + a₃ +a₄ + a₅ = 5a₃
A következő 5 tag
a₆ + a₇ + a₈ +a₉ + a₁₀ = (a₈ -2d) + (a₈ - d) + a₈ + (a₈ + d) + (a₈ + 2d)
a₆ + a₇ + a₈ +a₉ + a₁₀ = 5a₈

A feltétel szerint
5a₃/5a₈ = 1/5
Egyszerűsítve
a3/a8 = 1/5
A törteket eltüntetve
5a₃ = a₈
Az ismeretlen tagokat az adott a₅ taggal felírva
5(a₅ - 2d) = a₅ + 3d
Zárójel felbontás, összevonás után
5a₅ - 10d = a₅ + 3d
d = 4a₅/13
Az a₅ értékét behelyettesítve a sorozat differenciája
d = 40/13
***********
Módosítva: 5 éve
1