Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tízszög oldala

Főoldal » Középiskola » Matematika
1787
Mekkora a 12 cm sugarú körbe irt szabályos Tízszög oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen x.
A tízszög egy "tortacikkének" a szöge 36°
Ennek a tortacikk háromszögnek a fele derekszögű háromszög, egyik befogója x/2, átfogója 12, az x/2-vel szemközti szöge 36°/2 = 18°.
sin 18° = (x/2) / 12
0,309 = x/14
x = 14 · 0,309
0