Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
364
Csatoltam a feladatot. A megoldás :r proton= 7,22 cm,; r deutérium =10,2 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A töltött részecske sebessége a 100 V feszültség hatására:

http://metal.elte.hu/aft.elte.hu/Munkatarsak/illy/fizbiol/2016tavasz/Toltott_reszecske_mozgasa.pdf

http://uni-obuda.hu/users/racz.ervin/FIZIKA_II_1ea_2017tavasz_toltott_reszecskek_mozgasa_E_B_terben_webre.pdf

A proton töltése:
`q=1.602*10^(-19)" As"`

A proton tömege:
`q=1.672*10^(-27)" kg"`

https://www.rieth.hu/Vilagom/10b_Neutron.htm

A neutron tömege (jól egyezik a protonnal):
`q=1.675*10^(-27)" kg"`

`v=sqrt((2*q*U)/m)=sqrt[(2*1.602*10^(-19)*100)/(1.672*10^(-27))]=138429.33 m/s`

https://fizipedia.bme.hu/index.php/Elektromos_t%C3%B6lt%C3%A9sek_mozg%C3%A1sa_statikus_m%C3%A1gneses_t%C3%A9rben

`R=(m*v)/(q*B)=[1.672*10^(-27)*138429.33]/(1.602*10^(-19)*0.02)=0.0722" m"=7.22" cm"`

Ugyanígy kell számolni a deutériummal is, csak ott mdeutérium=2*mproton

`v=sqrt((2*q*U)/m)=sqrt[(2*1.602*10^(-19)*100)/(2*1.672*10^(-27))]=97884.32 m/s`

`R=(m*v)/(q*B)=[2*1.672*10^(-27)*97884.32]/(1.602*10^(-19)*0.02)=0.1022" m"=10.22" cm"`
Módosítva: 5 éve
2