Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2531
Valakii SOS Kémia munkafüzet 8.osztály OFI-s 8.oldal 2,4 feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2. Egészítsd ki a hiányos szöveget a megfelelő kifejezésekkel!
Kémiai reakció akkor játszódik le két anyag között, ha részecskéik megfelelően nagy ……energiával………………
és megfelelő …………irányban…………….. ütköznek. E két feltétel együttes teljesülésekor ………hatásos ütközésről….…………
…...…...…...…. beszélünk. A hőmérséklet növelésével nő a részecskék ……………mozgási energiája……………., így az
átalakulás nagyobb valószínűséggel megy végbe.

4. Kísérletelemzés
Egy főzőpohárban 3%-os hidrogén-peroxid-oldat van. Késhegynyi barnakőport szórunk bele, majd
a főzőpohár szájához parázsló gyújtópálcát tartunk. Válaszolj a kérdésekre!
Milyen színű a hidrogén-peroxid-oldat? . . .színtelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Milyen szemmel látható változás történik a folyadékban a barnakőpor hozzáadásakor? . . . . . . . . . .
. . . . . . . gázfejlődés. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Mit tapasztalunk a parázsló gyújtópálca folyadékhoz közelítésekor? . . . . . . lángra lobban. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Melyik gáz kialakulását igazolja a tapasztalatunk? . . . . . . oxigén. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Írd fel a folyadékban lejátszódó reakció egyenletét! . . . . 2 H₂O₂ → 2 H₂O + O₂ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Milyen szerepe van a folyamatban a barnakőpornak? . . . .katalizátor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Készíts egyszerű rajzot a kísérletről!

https://www.youtube.com/watch?v=cCId16OKVaE&ab_channel=toprongyos

https://www.youtube.com/watch?time_continue=86&v=Ws2nKEuai1U&feature=emb_logo&ab_channel=Weblaborat%C3%B3rium
1