Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
395
Mi a molekula képlete annak a 14,29 tömeg% Hidrogént és 85,71 tömeg% szenet tartalmazó vegyületnek melynek 100 cm3 standard körülmények között 0,2290 g?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CH₂
C=12 gramm H₂=2·1=2 gramm 2:(2+12)=2/14=1/7=14,29 %
Legyen x db C, tömege 12x gramm=85,71%, ebből 100%=(100:85,71)·12x=14x gramm az össztömeg, így 14x-12x=2x gramm a hidrogén tömege. Mível a hidrogén atom tömege 1 gramm, ezért 2x gramm : 1 gramm = 2x db hidrogén atom lesz a vegyületben (ez pontosan kétszerese a szénatoménak (x-nek)). X lehetséges legkisebb értéke 1.
Módosítva: 5 éve
-1