Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9. osztály kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
991
Tíz diák közül szeretnénk két jutalomtárgyat kiosztani. Hányféleképpen tehetjük ezt meg: A., ha a tárgyak egyformák, és egy diák csak egy tárgyat kaphat
B., ha a tárgyak egyformák, és egy diák két tárgyat is kaphat
C., ha a tárgyak különbözőek, és egy diák csak egy tárgyat kaphat
D., ha a tárgyak különbözőek, és egy diák két tárgyat is kaphat?

-magyarázatot is szeretnék amennyiben lehetséges-
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály, Matek, kombinatorika, faktoriális, számolás, Oktatási Hivatal, 2020 tk.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

A) (10·9):(2·1)=45
B) (10·10):(2·1)=50
C) 10·9=90
D) 10·10=100
Az első jutalmat 10 diáknak adhatjuk, a másodikat is 10 nek, ha 2 tárgyat is kaphat a diák, ha csak 1 tárgyat kaphat, akkor a második tárgyat 10-1=9 diák kaphatja már csak meg.
Ha azonos a tárgyjutalom, akkor mindig osztani kell azzal, amennyi féleképpen sorbarendezhetjük a tárgyakat. Jelen esetben (2·1)-gyel.
Módosítva: 5 éve
1