Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat

819
1.: Hogyan változik egy állvány talajra gyakorolt nyomása, ha lábai alá deszkalapot tesznek?
2.: Mondj példát a nyomás növelésére és csökkentésére!
8.: A tanulókísérleti készletben 3 alumíniumhasáb van. Ezek magassága egyenlő, de alapterületük különböző. Hasonlítsd össze a hasábok alátámasztásra kifejtett nyomását, ha különböző nagyságú, illetve ha egyenlő területű oldallapjukon fekszenek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1.Csökkenni fog a nyomás, mert nő a nyomott felület.

2. Nagyobb a nyomás, ha magassarkúval lépnek a lábadra, mintha sima cipővel. Mivel a nyomás növelhető a nyomóerő növelésével, vagy a nyomott felület csökkentésével. A magassarkú esetében a nyomott felületet csökkentettük. Azért fáj jobban , ha magassarkúval a lábadra lépnek, mert az összes nyomóerő egy kis pontban fog hatni. Ha nagyobb a nyomott felület, akkor eloszlik rajta a nyomóerő.

Kisebb a nyomás, ha hótalppal megyünk a hóra, vagy ha lehasalva kúszunk a jégen járás helyett.
Mivel a nyomás csökkenthető a nyomóerő csökkentésével és a nyomott felület növelésével. Ezekben az esetekben a nyomott felületet növeltük.

3. Ha különböző területű két test oldallapja, akkor az fog nagyobb nyomást kifejteni az alátámasztásra amelynek kisebb területű az oldallapja, mert minél kisebb a nyomott felület annál nagyobb a nyomás.

Ha két test egyenlő területű oldallapokon fekszik, akkor az fejt ki nagyobb nyomást az alátámasztásra, amelyik nehezebb, mert minél nagyobb a nyomóerő, annál nagyobb a nyomás.
Módosítva: 3 éve
0