Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
459
Egy kislány az első születésnapján 10 szem cukorkát kap, és minden évben a szülinapján hárommal többet, mint az előző évben. Hány szem cukorkát kap a 20. születésnapján? Hány évesen kap először 100-nál többet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, szöveges, Számtani sorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1` = 10

d = 3

`a_(20)` = `a_1` + `19*d` = `10+3*19` = 67 cukrot kap 20 évesen


`a_1` + `(n-1)*d` `gt` 100

10+ 3(n-1) `gt` 100

3(n-1) `gt` 90

n-1 `gt` 30

n `gt` 31 , tehát 32 évesen kap először 100-nál többet.
1