Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hevesy György SOS

344
Letudnátok írni hogy mi az a radioaktív nyomjelzők. Ha lehet úgy hogy mindenki megértse(8.-osok vagyuk). Kérhetnék egy képet radioaktív nyomjelzőkről? Előre is köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
radioaktív nyomjelzők, Hevesy György
-1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A radioaktív nyomjelzők többnyire folyadékok útját tudják mutatni. Például képzelj el egy emberi érhálózatot. Nem tudod felnyitni és megnézni, mi hogy, merre folyik, viszont, ha keversz a vérébe egy kis radioaktív anyagot, majd a sugárzás alapján figyelik, merre megy. Ebből lehet következtetni a sebességre, egyéb áramlási tulajdonságra.
De ugyanezen az elven lehet vizsgálni egy hosszabb csövet, vagy egyéb berendezést, hogy ereszt-e, vagy például ami még kedvelt felhasználása az az, hogy egy hegy tetején lévő vízfolyásba belekeverik, majd nézik, hol jön ki a radioaktív izotóp, ebből következtethetnek arra, hogy a hegy alatt merre folyik a víz.

A képen meg valami olyasmi van, hogy van valami szerv az emberben, ami megköt egy bizonyos vegyületet, így ha az a vegyület radioaktív izotóppal megjelöljük, akkor lehet vizsgálni, az a bizonyos szerv hogyan működik, stb.
1