Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Komplex számok

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
564
Ezt a két példát valahogy nem tudom megoldani és a helyes válasz alapján sem sikerült vissza vezetni a megoldás módját szóval valaki segíthetne megoldani a két példát.
h, 5i/(2+3i) = példatárban lévő megoldás: 15/13 + (10/13) ·i
i, (3-5i)/(4+7i)= példatárban lévő megoldás: - (23/65) - (43/65) ·i
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, komplexszámok
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
szorzod a számlálót és a neveződ is a komplex konjugáltjával.

h,

`(5i)/(2+3i)*(2-3i)/(2-3i)` = `(10i+15)/(2^2+3^2)` = `(10i)/13+15/13`

i,

`(3-5i)/(4+7i)*(4-7i)/(4-7i)` = `(12-20i-21i-35)/(4^2+7^2)` = `-23/65-(41i)/65`
0

Ebben a videóban magyarázom az ilyen feladatokat. Megtisztelsz, ha megnézed.
https://www.youtube.com/watch?v=8cw6A9_Cpck&list=PLwXxAxAEOlGgLDpzx1zVeSEOEFx257bDn&index=10
1