Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
722
Éva 3 nap alatt olvasott el egy könyvet. Az első napon elolvasta a könyv 2/5-ét, a második nap a megmaradt rész 40%-át, a harmadik napon a megmaradt 90 oldalt. Hány oldalas a könyv?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x oldalas a könyv.

első napon elolvasott `2/5*x` oldalt, maradt `3/5*x` oldal. A második napon elolvasott `3/5*x*0.4` oldalt.

Egyenlet:

`2/5*x+3/5*x*0.4+90 = x`

`(2/5+(3*4)/(5*10))*x+90 = x`

`(2/5+12/50)*x+90 =x`

`((10+6)/25)*x+90 =x`

`16/25*x+90 =x`

`9/25*x=90`

x = `(90*25)/9` = 250

A könyv 250 oldalas.

Ellenőrzés:

Első napon elolvasott `2/5*250` = 100 oldalt. Maradt 150 oldal, a második napon elolvasott `150*0.4` = 60 oldalt. Eddig elolvasott 100+60=160 oldalt. A harmadik napon 90 oldalt. Ez összesen tehát 160+90=250 oldal.
0