Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvények leszűkítése

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
458
Helló. Nem konkrétan házi feladat de kapcsolódó lenne. A függvényeket vettem át az Obádovics Matematikából, de egyszerűen nem értem a leszűkítés magyarázatát (lást csatolt fájlok). Eq={x∈R | x≥0}=R0+, eddig értem, de azt nem miért lesz a függvény szűrjektív és nem injektív, hiszen ha az értékkészletet csak az x≥0 szakaszon vesszük akkor az pont injektív lenne és a Dq={y∈R | y≥0} esetben lenne szűrjektív. Vagy az x itt (Eq={x∈R | x≥0}=R0+) csak egy random számot jelölne az R halmazból és nem egy argumentumot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szerintem te kevered az értékkészletet és az értelmezési tartományt. Az értékkészlet azok az értékek, amik a képhalmaz tartományát leírják, más szóval hogy értsd, az `y` lehetséges értékeit.
A feladatban az `x`-hez `x^2`-et rendelünk. Az `x^2` kizárólag pozitív szám. Erre mutat példát, amikor a `q` függvénybe `1`-et és `(-1)`-et helyettesít be, ekkor ugyanis a `q` függvény értéke megegyezik.
0