Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Minta

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
571
KHCO3 és KCl tartalmú mintát 10,00 cm3 0.191 mol/dm3 koncentrációjú sósav-oldatban feloldottunk. Kiforralás után a kapott oldatból desztillált vízzel 100,00 cm3 törzsoldatot készítettünk. Ennek 20,00 cm3-es részletének titrálására 9.87 cm3 0.103 mol/dm3 koncentrációjú NaOH-oldat fogyott.

Hány g KHCO3 volt az eredeti mintában?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`KHCO_3` + `HCl` = `KCl` + `H_2O` + `CO_2`

`HCl` + `NaOH` = `NaCl` + `H_2O`

Haladjunk visszafelé:

NaOH-oldat:

1000 `cm^3` oldatban van 0,103 mol NaOH

9,87 `cm^3` oldatban van `9.87/1000*0.103` = 1,017 mmol NaOH

Ez reagál 1,017 mmol HCl-dal. Ez van 20 `cm^3` oldatban, 100 `cm^3` oldatban `5*1.017` = 5,083 mmol HCl. Ez volt a felesleg a `KHCO_3` bontásakor.

A HCl teljes mennyisége:

1000 `cm^3` oldatban van 0,191 mol HCl

10 `cm^3` oldatban van 1,91 mmol HCl

Itt ellentmondásba ütköztem, a teljes HCl mennyisége kevesebb, mint a visszatitrált HCl-é.

Egyébként a teljes HCl mennyiségből kivonod a titrált HCl mennyiségét, ez lesz a reagált HCl mennyisége, ugyanennyi `KHCO_3` volt a keverékben (mol-ban). Ezt megszorzod a `KHCO_3` moláris tömegével (`M_(KHCO_3)` = 100,12 `g/(mol)`) és már meg is van a `KHCO_3` mennyisége g-ban.
2