Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
383
Hány cm3 0.115 mol/dm3 koncentrációjú ammónia-oldatot titráltunk 0.118 mol/dm3 koncentrációjú salétromsav-oldattal, ha 8.03 cm3 fogyott?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`NH_3` + `HNO_3` = `NH_4NO_3`

Salétromsav:

1000 `cm^3` oldatban van 0,118 mol `HNO_3`

8,03 `cm^3` oldatban van `8.03/1000*0.118` = 0,9475 mmol `HNO_3`

Ez reagál 0,9475 mmol ammóniával

Ammónia:

1000 `cm^3` oldatban van 0,115 mol = 115 mmol `NH_3`

x `cm^3` oldatban van 0,9475 mmol `NH_3`

x = `0.9475/115*1000` = 8,24 `cm^3` ammónia-oldat fogyott.
3