Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Móltört

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
673
Mennyi a CO móltörtje abban a szénmonoxidot és oxigént tartalmazó gázelegyben, melynek égetése során keletkező, széndioxid és oxigén tartalmú gázelegy oxigénre vontakoztatott sűrűsége 1.18? Atomtömegek: C:12.01, O: 16.00 .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
`CO` + `1/2` `O_2` = `CO_2`


`M_("elegy")` = `M_(O_2)*1.18` = 37,76 `g/(mol)`

Két úton kell elindulni, vagy a CO fogy el, vagy az oxigén.

I. Ha az oxigén fogy el, akkor:

Kiindulás:

a mol CO; 1-a mol `O_2`

Átalakul:

2-2a mol CO és 1-a mol `O_2`

A végső elegyben lesz:

a-(2-2a)= 3a-2 mol CO és 2-2a mol `CO_2`; az össz molmennyiség: 3a-2+2-2a = a

`M_("elegy")` = `(n_(CO)*M_(CO)+n_(CO_2)*M_(CO_2))/n_ö` = `((3a-2)*28+(2-2a)*44)/a` = 37,76

a = 0,766

II.

Ha a CO fogy el, akkor:

Kiindulás:

a mol CO; 1-a mol `O_2`

Átalakul:

a mol CO; `a/2` mol `O_2`

A végső elegyben lesz:

`1-(3a)/2` mol `O_2` és a mol `CO_2`

Az összes mólszám: `1-(3a)/2+a` = `1-a/2` mol

`M_("elegy")` = `(n_(O_2)*M_(O_2)+n_(CO_2)*M_(CO_2))/n_ö` = `((1-(3a)/2)*32+a*44)/(1-a/2)` = 37,78

a = 1,46

A moltört 0 és 1 közötti szám, ezért csak az első megoldás lehet.
1

A szén-monoxid égése:

2 CO + O₂ → 2 CO₂

A keletkező elegyben szén-dioxid és oxigén van, tehát az összes szén-monoxid átalakul és oxigén felesleg van.

A szén-dioxid - oxigén elegy oxigénre vonatkoztatott relatív sűrűsége: 1.18

`d=1.18=M_"elegy"/M_"O₂"`

`M_"elegy"=1.18*M_"O₂"=1.18*32=37.76 g/(mol)`

Mivel az elegy kétkomponensű, ezért ha a szén-dioxid anyagmennyisége `n_"CO₂"`, akkor az oxigéné `1-n_"CO₂"`

`M_"elegy"=37.76=n_"CO₂"*M_"CO₂"+(1-n_"CO₂")*M_"O₂"`

Ha kiszámoljuk a szén-dioxid anyagmennyiségét, akkor abból megvan a szén-monoxidé és az oxigéné, amelyből a móltört már számolható:

`37.76=n_"CO₂"*44.01+(1-n_"CO₂")*32`

`37.76=n_"CO₂"*44.01+32-32*n_"CO₂"`

`5.76=n_"CO₂"*44.01-32*n_"CO₂"`

`5.76=n_"CO₂"*12.01`

`n_"CO₂"=0.4796`

Ugyanennyi mól a szén-monoxid.

Az oxigén felesleg: `1-0.4796=0.5204` (ez maradt az égetés után)

Fele annyi oxigén reagál, mint szén-monoxid:
`0.4796/2=0.2398`

Az oxigén anyagmennyisége: `0.5204 + 0.2398=0.7602`

A szén-monoxid móltörtje a kiindulási elegyben:

`x_"CO"=n_"CO"/(n_"CO"+n_"O₂")=0.4796/(0.4796+0.7602)=0.3868=0.387`
Módosítva: 5 éve
1